24 June 2012

Apa kau rasa? Orennnnn (^_^)

What a single life..... (~_~)

After my housemate kawen and move out...sangat la terasa sunyi sepi...weekend yg boring.
So...this week... with a little spirit, talking with the wall by myself..clean up barang yang kononnya nak pakai tapi hakikatnya sampah..hahaha...arwah tok slalu ckp "ni nak buat apa simpan ni?dok buat sampah dalam rumah?" betul jugak kan...kotak appliance pun nak simpan..mcm2 benda lagi lah dok pi simpan..ish..ish..

Then.... BAKING!!!!

Yeah...today.. Miss Daisy buat kek kukus. tapi kan sebenaqnya..Miss Daisy panggil Apom Betawi. (^_^).


Sebelum ni Miss Daisy buat color pink [topik:blueberry-cheese-tart-and-apom-betawi] and texture nya pun berbeza... urmmm...

Time buat selalunya Miss Daisy tak pakai sukatan yg tetap..selalu agak2 je. Klau jadi, naik cantik and gebu tu..alhamdulillah.., kalau time tak kena tu...memang turun terus kek tu..bebekas air wap kat tengah2...

okay..basic ingredients:
  • 5 biji telur
  • 2 1/2 cawan gula
  • 2 cawan tepung gandum/superfine
  • 1 sudu besar vanila extract
  • pewarna
method;
  • satukan telur, gula dan vanila extract, pukul hingga kembang
  • masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul rata.

Sambil2 tu siapkan pengukus, so time kita letak warna and masukkan dalam loyang sempat la air kukus tu mendidh. (^_^)

Warna ni terpulang la nak warna apa, kosong mcm tu pun okay.. Mood Miss Daisy hari ni oren..itu yg guna oren..
Kalau nak mudah keluarkan kek ni nanti lepas masak, guna loyang yang buka tepi and alas dengan baking paper. takde la nanti hancur kek kukus kita time potong.

okay..dah siap masukkan dalam loyang dan air pun dah mendidih...
  • kukus adunan selama 1 jam 20 minit. 
Jangan buka penutup kukus selama mengukus tadi...nanti wap air jatuh atas kek..so tak cantik la kek kita nanti.

Taddaaaaaa.....!!! Orennnn..



Texture kali ni bederai sikit.. leceh sket time nak potong, kena rendam sekejap pisau dalam air panas then baru potong. tapi yang bagusnya tak lah tecekik sangat time makan..klau padat sikit..memang kena sedia air siap2 (^_^)

4 comments:

  1. amboi cik su kita ni pandai buat kek rupanya, boleh kawin dh ni

    ReplyDelete
  2. salam madu. arini my hubi kasi cuti dari masak. dia kata tak yah masak lauk berbuka puasa.nanti dia beli je. so aku terasa nak buat kek mu ni.

    tp nak tanya sikit beberapa pkr. Hrp dpt bgtau yer:
    1. gula tu gula pasir je ke?
    2. Pewarna kalau x ade, tukar sirap boleh tak?
    3. Mcm soda bikabonat, tepung penaik tu sume x yah buh ke?
    4. Macam kuih apam ye ni? hehe..

    Tq madu.. luv u :)

    ReplyDelete
  3. 1. yer...gula pasir je madu,
    2. tak letak pewarna pun boleh..nanti dia jadi putih gading, boleh jgk letak sirap
    3. soda bikarbonat & baking powder pun tak yah. Sebab dah pakai telur, Pukul telur ngan gula sampai kembang putih & naik.
    4. Aah..mcm kuih apam, tp apam kita letak mauripan kan?..ni tak letak

    ReplyDelete
  4. ok madu.. tq very much. Insya-allah,kalau mood x berubah badan sihat, aku cuba resepi ko ni k. hehe.. Selamat Berpuasa madu & take care..

    ReplyDelete