09 August 2011

Blueberry Cheese Tart and Apom Betawi

Cantik kan? :) disebalik cantiknya shell tart ni, hanya tukang yang buat jer tau....huhu, adunannya mudah jer ditambah pulak dengan mixer kenwood mama yg baru tu, maka tidak perlu lah me berhabis tenaga menguli dohnya. Tapi klau ikutkan dohnya pun bukan keras pun, lembut jer. Saja amik kesempatan guna mixer baru mama. Dari resepi akak MASAM MANIS, adunannya sikit jer, (dlm hati "a'ah sikit sesgt la, mesti cpt siap ni") hahaha.... Bila dah mula membentuk shell dlm acuan....makaiii....lamanya....asyik dok besungut bila la nak abis ni. Mula2 bakar tu, terlebih masak and ada yg nipis, ada yg tebal....tu sebab dlm pic shell tu ada yg brown sket colornya, me ltk sblh blakang :D. Beli acuan shell ni pun 20 ja, dulang pembakar mama tu, skali masuk leh muat 40 bijik, jenuh nak tggu kasi sejuk acuan dia n tekap lagi, itu yg lama tu. Buat ni pun dok mengejas suhu oven..maklum ler oven baru mama. Me buat dpt dlm 60 shell la sb shell nipis ja.

Ini panas2 lagi yang dibawa ke rumah Ibu Aju, dalam 30 biji. Tapi corak atasnya tu tak sempat nak kasi cantik2 coz dah lewat sgt, main letak jer pastu trus masuk oven. Hehe...xpe walaupun tidak cantik coraknya..tapi dipuji sedap :D "terbaik" yumm...yumm..

Sambil2 dok buat tart ni, asalnya nak buat tuty fruity dr akak MASAM MANIS, tp memandangkan mcm amik masa and ditambah pulak dgn takde perasa lain, so tukar plan buat kuih lain. Dan yang paling senang skali Apom Betawi. Sebenarnya me x nak buat apom ni sebab slalu tak jadi,mesti penyek jer. Apom Betawi ni maksu Naimah aka mak kedua me yang ajar. Mula2 buat sendiri tu jadik, apom ni naik cantik sgt n gebu. Lepas tu mak sedara me yg lain mintak ajarkan, lepas jer me ajar and mak sedara me buat jadi, me lak yg buat tak jadi. Itu yg malas dah me nak buat. Me buat sb ada mixer baru yg power jd tak payah la me timbuk telur tu berejam-rejam lagi :D .

 
Inilah hasilnya, cantik tak?... :) syok sendirik lak ni, hahaha.




Yang cantik sket corak2 daun kat tart ni sb ni buat lepas balik dari umah Ibu Aju, ada baki lagi yg blum di pipe kan dgn cream.  

2 comments:

  1. apom betawi tu awat belang mcm yg kat masam manis tu,ada dia ajaq cara belang yg dia buat...

    ReplyDelete
  2. yg dkt Masam MAnis tu dia asing adunan dlm 2, 3 pastu dia buh kalor , baru dia tuang selapis2. time tu takdan nak pikiaq dah

    ReplyDelete