15 February 2012

Resepi buat Maduku "Ikan Bilis Masak Asam"

(^_^)

Janji dengan Madu nak kongsi resepi ni... "Ikan Bilis Masak Asam"

 
 

Bahan2nya:
Bawang putih 2 ulas
Bawang merah 1 biji
Air asam jawa (dalam 2 sudu besar)
1 sudu besar gula
Garam (secukup rasa)
Ikan bilis
Kentang 1 biji (dipotong nipis)
Minyak

Cara2nya:
Goreng dulu kentang dan ikan bilis. Ketepikan. Tumis bawang putih, masukkan air asam jawa, gula dan garam. Biar mendidih hingga pekat. Masukkan ikan bilis goreng dan bawang merah, gaul rata. Masukkan kentang goreng dan gaul hingga rata. Siap!

Masa tumis bawang tu, minyak 3-4 sudu je. Ada setengah ikan bilis tu memang dah masin so tak perlu letak garam. kena rasa time masukkan ikan bilis goreng tu.

Kentang + ikan bilis yang siap digoreng

Siap disalut dgn tumisan asam jawa

Siap!
Kalau tak nak letak kentang pun boleh, buat ikan bilis je.

Okay..jom makan! Bismillahhirahmanirahhim...(^_^)

Tengah rajin hari ni, MissDaisy buat sambal ikan bilis skali, senang esok2 ni nak mkn dengan roti ke, bubur ke.

2 comments:

  1. Wah madu! nampak sungguh menyelerakan. Esok gak akan aku cuba buat :) hehehe...terima kasih madu atas resepi ni.Walaupun diletakkan air asam jawa,ikan bilis still rangup ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ranggup madu sebab air asam jawa tu kering pekat so dia akan bersalut ngan ikan bilis tu, time ko massukkan air asam jawa tu ko tunggu kasi kering sket, agak2 sesuai la dgn kuantiti ikan bilis tu baru masukkan.

      Delete