15 August 2011

Cookies and Choc Cake

Farmbrozen Kenari
Black Beauty Choc Cake
 
Hari ni baru leh masukkan entry yg dok tetangguh dr sabtu hr tu. Punya la sibuk memasak pluss penat gila. Ingatkan xda la tetamu hr sabtu tu...tup2 sepupu MissDaisy n kengkawannya datang dr Lahat Datu. Pepagi lg MissDaisy behajat nak bersihkan bilik air so menyental la bilik air tu kasi wangi2 kan (sahur pg soknya tu tangan xleh nak menyuap nasi, semangat sgt buat kuih) .

Then kluar gi cari barang2 buat kuih kat Kubota. MissDaisy ni klau dpt duk dlm kedai yg bakery2 ni, 10jam pun xpe...hahaha, nampak sgt menipu, mn la kedai tu nak bukak lama2. Sabtu tu bukan kuih jer yg MissDaisy buat, skali ngan juadah bebuka MissDaisy buat. Along ckp MissDaisy dah kena sampuk. Menunya:  Nasi Tomato (Along@abg ipar tender), Kari Daging Payau (Mama@kakak tender), Ayam Masak Merah n Udang Tomato (MissDaisy la kena masak ni). Tapi lupa nak snap gambar. Dah habis masuk perut br tepikir.... hahaha..rugi2, klau tak mesti meriah MissDaisy nya entry ni.

tekun abis
tulisan Aiman

Aiman tanya "Boleh ka umi baca tulisan aku ni? "xpa, nanti mama yg nak baca" "Ooo...mama paham tulisan aku". pedo2 dia dok salin resepi, pastu setengah ja. "nah umi, penat sudah aku ni"

Adik pun nak menulis gak

Ni tgh sebuk sediakan bahan2 tuk  Black Beauty Choc Cake, abg nak menyalin resepi, adik pun sibuk nak jgk menulisnya. Kek ni kembar MissDaisy dah buat, katanya sedap... tu yg MissDaisy nak try jgk. Jadi tu memang jd tp sebab MissDaisy guna dulang yg besar so kek nya xda la tegak meninggi cantik. Masa tuang toping coklat tu...yum..yumm...sungguh tidak sabar (bukan MissDaisy tp sepupu n kwnnya :D ). Lepas dah membaham choc cake tu, bermula lah sesi membuat kuih seterusnya, Farmbrozen Kenari. Cookies ni nampak mcm susah tp senang ja nak buat, part yg susah time nak memotong tu, haiiiih....mengeluh tak sudah2. 

Lupa MissDaisy nak amik gambar yg lapisan bwhnya, mcm buat tart juga processnya cuma bahan2 tu lain sket. Lepas dah masak layer bwhnya tu,MissDaisy sapu filling blueberry. Klau ikutkan resepi asal, kuantitinya kurang sket sb akak ita MASAM MANIS guna loyang yg kecik. Gi cari kat Home Bakery Shop kat Kubota tu xde saiznya, ada yg besar, jadi MissDaisy tambah skit adunannya.

                                                                    
Dah siap ratakan filling nya, buat toping lak, ni pun senang cuma amik masa nak putar kasi kembang n putih mcm gambar kat bwh ni. Kena bagi likat.

                                                                 
Sapu atas filling blueberry td n lepas tu tabur almond kat atas toping tu. Dah siap tuk dibakar. :)
                                                   

Tadaaaa....!!! Inilah hasilnya. Betul ckp akak ita MASAM MANIS, sgt2 la rapuh cookies ni, bakar dlm 1jam stgh, lepas tu biarkan dlm oven yg ditutup apinya selama sejam stgh lg, then baru potong, time potong ni sgt lah berhati2 sebab lapisan bwhnya akan bederai n ditambah lak lapisan putih tu terlekat ngan almond kan, pecah sana sini. Senget benget MissDaisy potong. lapisan putih tu keras n rapuh. Bila dah sejuk betul, and angkat sekeping, br lapisan yg bwh sekali tu jd  padat (tak bederai).
Sangat sedap kay... :)
                                                                 
Part yg MissDaisy lemah, part mengambik gambar2 ni, mesti tak cantik. Bila la leh dpt dslr ni :D

Credit goes to akak ita MASAM MANIS :)
Next entry , biskut nestum yg sgt mudah n sedap. yeeppiiii.

No comments:

Post a Comment